Nazývat lidi s jiným názorem dezinformátory je útok BIS na svobodu slova, tvrdí Hrad.

Bezpečnostní informační služba (BIS) útočí na svobodu slova, když označuje lidi s jiným názorem za dezinformátory. Uvedl to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, podle kterého je to nepřijatelné. Agentura totiž ve své výroční zprávě za rok 2018 jako nejzávaznější hrozbu pro ústavnost ČR označila právě šíření dezinformací proruskými aktivisty.

Ovčáček považuje působení agentů cizích mocností na území Česka za fakt.

„A je úlohou BIS takové agenty odhalovat. Co je absolutně nepřijatelné, aby BIS označovala lidi s odlišným názorem za dezinformátory. To je útok na svobodu slova,“ řekl Ovčáček. BIS označila šíření dezinformací proruskými aktivisty za nejzávažnější hrozbu pro ústavnost Česka.

Zpravodajci ve výroční zprávě zkonstatovali, že proruští agenti v posledních letech stále intenzivněji, koncepčněji a systematičtěji brojí proti politickému uspořádání v Česku a členství země v EU a NATO.

Podle BIS proruští aktivisté, ať už vědomě či nevědomě podporovali vlivové operace Ruska a prosazovali ruské zájmy na úkor těch českých. Šířili různé konspirační teorie a proruskou propagandu, k čemuž jako média využívali zejména internet a sociální sítě.

Hrozbu taktéž představovaly aktivity cizích zemí na našem území. V tomto ohledu výroční zpráva BIS mluví zejména o Rusku a Číně. Jejich aktivity podle BIS zasahovaly nejen do oblasti politiky a diplomacii, ale také do špionáže, ekonomiky a informačního boje.

Někteří zástupci opozice před začátkem jednání sněmovny kritizovali prezidenta Miloše Zemana, který má dlouhodobě k BIS výhrady.

Vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ke zprávám přistupuje zodpovědně.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se ukazuje, že BIS funguje dobře. Zpráva je podle něj vodítkem, jak by měla vláda přistupovat k zahraniční politice.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že rizika, na něž upozorňuje BIS, se prohlubují.

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek práci BIS vnímá jako kvalitní a profesionální. Považuje za pozitivní, že popisuje aktivity Ruska a Číny.

Komunisté a SPD ve zprávě postrádají informace o jiných než ruských a čínských špionech.

(pel)