Čína prozatím nezasáhla vojensky v Hongkongu jen díky prezidentovi Trumpovi.

Prezident Trump zachránil revoltující Hongkong před invazí čínské armády. Tvrdí to prezident Trump s tím, že čínská armáda nezasáhla v Hongkongu jen díky jeho intervenci v Pekingu. Čínská armáda však nadále zůstává s masivní silou připravena zasáhnout v odbojné provincii Hongkong, v němž lidé masově protestují proti Číně, když požadují zachování demokracie v této někdejší britské kolonii.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že čínská armáda nezasáhla proti demonstracím v Hongkongu jen díky tomu, že o to požádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Trump vysvwětlil, že stojí za Hongkongem, ale současně že podporuje i čínského prezidenta Si.

„Beze mě by byl Hongkong zničen za 14 minut,“ uvedl Trump.

S tím, že prezident Si má na pozicích kolem Hongkongu připravený milion vojáků. Vojáci prý nevtrhli do Hongkongu výlučně díky tomu, že o to Trump požádal svého čínského kolegu.

Do vyjednávání o osudu bývalé britské kolonie americký prezident údajně vnesl otázku obchodní dohody mezi Washingtonem a Pekingem, která by měla ukončit obchodní válku mezi oběma velmocemi.

„Udělal byste velkou chybu. Mělo by to strašně špatný dopad na obchodní dohodu,“ prozradil Trump z rozhovoru, který prý vedl s čínským prezidentem.

Velká Británie odevzdala Hongkong v roce 1997 pod vládu Číny pod podmínkou, že bude po dobu 50 let spravován podle principu „jedna země, dva systémy“.

V Hongkongu proto existují svobody, jaké jsou v pevninské Číně nepřípustné.

Ve městě však již řadu měsíce probíhají prodemokratické demonstrace a nepokoje. Důvodem je obava obyvatel Hongkongu z rostoucího vlivu Pekingu, který se podle nich snaží dění v oblasti stále více kontrolovat.

„Musíme podporovat Hongkong, ale podporuji také prezidenta Si (Ťin-pchinga),“ prohlásil rovněž Trump.

Američtí zákonodárci tento týden schválili návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu. V případě, že by Spojené státy usoudily, že Peking do záležitostí v oblasti příliš zasahuje, mohly by podle nového předpisu zrušit zvláštní ekonomický status Hongkongu.

Ten mu přiznaly právě kvůli principu „jedna země, dva systémy“. Hongkong si díky tomu drží pozici jednoho ze světových finančních center. (sfr)