Česká armáda na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu.

Česká armáda na konci března ukončí ostrahu spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Oznámil to ministr obrany Lubomír Metnar. Čeští vojáci společně se spojenci zajišťovali bezpečnost letecké základny Bagrám v Afghánistánu více než šest let.

Armáda ČR však z Afghánistánu zatím úplně neodchází. Nadále se bude podílet na výcviku afghánských speciálních sil. Česko do Afghánistánu také pošla lékaře.

Strážní rota, jejíž působení v Afghánistánu definitivně končí, má v současné době asi 170 vojáků. Při ostraze spojenců zahynulo v uplynulých letech několik českých vojáků.

Bagrám v současné době hlídá již 13. česká strážní rota. V zemi by měla zůstat do konce března. Poté se podle Metnara předpokládá, že česká armáda svou strážní činnost na základně ukončí.

Ministr poznamenal, že reorganizace sil nastává i u jiných koaličních jednotek. Od počátku příštího roku armáda ČR do země vyšle vojenský chirurgický tým.

Strážní rota je nejpočetnější českou jednotkou v Afghánistánu. Další vojáci působí v Kábulu a v dalších místech v provinciích, a to včetně speciálních sil. Celkem má v současné době česká armáda v Afghánistánu asi 250 vojáků.

Při ostraze bagrámské základny padli v roce 2014 čtyři čeští vojáci. Pátý voják zemřel po převozu do České republiky.

V roce 2017 také zemřel další voják, který byl vážně zraněn v roce 2014 při jiném incidentu.

Loni pak česká armáda u Bagrámu ztratila další tři vojáky, kteří zemřeli po sebevražedném útoku.

V Afghánistánu postupně přebírá opětovně moc islamistické radikální hnutí Tálibán. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Trump v prohrané válce o Afghánistán zrušil jednání s vítězným Tálibánem. Kvůli atentátu