Až 200 českých rodin chce přijmout uprchlické sirotky z táborů v Řecku.

Až 200 českých rodin chce přijmout uprchlické sirotky z táborů v Řecku. Iniciativa Češi pomáhají, která rodiny našla, vyzvala vládu, aby podnikla kroky umožňující poskytnutí pomoci.  Řecko v září vyzvalo Česko a další státy EU, aby převzaly sirotky z táborů pro migranty. 

„Rodin je nyní zhruba 200. Některé už nevěří, že by se vše zrealizovalo (přijetí dětských uprchlíků).  Proběhlo setkání s některými rodinami. Přijely ze Zlína, z Ostravy. Jely do Prahy, aby se něco dozvěděly,“ uvedl zakladatel iniciativy Jaroslav Miko.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků a na řecký dopis vůbec neodpověděl.

„Jsem přesvědčen, že problém, o kterém hovoříme, se rozhodně netýká syrských sirotků ve věku do deseti let. Typický nezletilý bez doprovodu na řecké straně je chlapec ve věku 15+, velmi pravděpodobně z Afghánistánu nebo z Pákistánu. U takových osob je případná integrace velmi komplikovaná,” řekl Hamáček.

Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl. Minulý týden Atény vybídl, aby poskytly seznam konkrétních dětí, které by ČR mohla přijmout. Podotkl, že podobnou žádost zaslal do Řecka už před rokem, odpověď ale nedostal.

Iniciativa Češi pomáhají spolu s Lékaři bez hranic, Organizací pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International vyzvala vládu, aby projevení solidarity nebránila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup přijetí dětských běženců bez doprovodu z Řecka.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla už loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je potřeba pomáhat v jejich zemích.

Jeho plán vybudovat v Sýrii pro sirotky středisko však ztroskotal.

(pel)