Lidé v Česku by podle průzkumu volili za dalšího prezidenta Andreje Babiše, Marka Ebena nebo Jiřího Drahoše. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku si nejvíce přejí, aby dalším prezidentem byl nynější premiér Andrej Babiš (ANO), moderátor a herec Marek Eben nebo kandidát z minulých prezidentských voleb Jiří Drahoš. Ukázal to nejnovější průzkum agentury STEM/MARK. Babiš ale zároveň s Václavem Klausem mladším patří mezi potenciální kandidáty, které odmítá volit nejvíce lidí. 

Většina oslovených respondentů považuje prezidentský úřad za důležitý, jeho pravomoci by ale neposilovali.

Za posílení role prezidenta se postavila zhruba čtvrtina lidí. Další čtvrtina vnímá prezidentský úřad jako nepodstatný.

Podle agentury voliči očekávají, že by budoucí prezident měl mít zkušenosti s praktickou politikou, ale do prezidentské kandidatury by měl vstupovat jako nestraník.

Agentura uvedla, že 58 procent potenciálních voličů dokázalo odpovědět konkrétním jménem na otázku, kdo by měl být po příštích volbách prezidentem.

Lidé nejčastěji zmiňovali Andreje Babiše, Jiřího Drahoše, Václava Klause mladšího, kandidáty z minulé volby a současné senátory Pavla Fischera a Marka Hilšera nebo bývalého předsedu Vojenského výboru NATO Petra Pavla.

Respondenti zároveň dostali seznam osobností, o kterých se jako o možných kandidátech mluví.

Nejvíce z nich by volilo Babiše (17 procent), Ebena, Drahoše (oba 16 procent), Pavla (13 procent) nebo Hilšera a Klause mladšího (oba 12 procent).

Pro nejvíce oslovených připadá v úvahu volba Ebena (45 procent), Drahoše (41 procent), předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo Fischera (38 procent).

Naopak by nevolili Babiše a Klause ml. (59 procent), Drahoše (48 procent), Ebena nebo poslankyni Miroslavu Němcovou (oba 47 procent).

Nejmenší odpor voličů budí podle průzkumu generál Pavel, kterého nebylo ochotno volit 29 procent respondentů.

Výzkum byl podle agentury uskutečněn telefonickým a online dotazováním. Zúčastnilo se ho 820 lidí nad 18 let.

(pel)