Čeští vědci pracují na unikátním projektu, který by umožnil pěstování zeleniny a dalších plodin ve vesmíru.

Čeští vědci začali v unikátní laboratoři na České zemědělské univerzitě (ČZU) v pražském Suchdole pěstovat zeleninu pro Mars. Rostliny nejsou zasazeny v půdě, ale jsou pěstovány pomocí tzv. aeroponie, tedy volně ve vzduchu. Nový výzkum týmu kosmického fyzika Jana Lukačeviče by měl v budoucnu pomoct s pěstováním plodin na Marsu.

Informoval o tom server Eurozprávy.cz.

„Na Marsu panují podmínky, které nejsou slučitelné s pěstováním rostlin konvenčními metodami. Zároveň se tam lidé budou potýkat s nedostatkem potravin a zásob. Je tedy třeba vymyslet technologii, která bude postupně zásoby doplňovat,“ vysvětlil Lukačevič.

Právě on řídí tým Marsonaut, tedy skupinu mladých vědců, kteří prošli náročným výběrem, do kterého se hlásili studenti vysokých škol z celé ČR.

Začali pracovat na nové technologii využívající aeroponii. Jedná se o způsob, který dovoluje pěstovat rostliny volně ve vzduchu bez nutnosti zasazovat je do hlíny.

Umožňuje též lepší přístup ke kořenovým systémům rostlin, proto potřebuje mnohem méně živin.

Cílem je pěstovat plodiny, které dodají budoucím astronautům potřebné živiny a zároveň spolu budou schopny existovat v laboratorních podmínkách.

Každá plodina si žádá trochu jiný teplotní režim a během vegetačního cyklu jí vyhovuje odlišné osvětlení.

Vědci v místnosti pěstují saláty, ředkvičky a bazalky, které jsou různě nasvícené.

Laboratoř vybudoval na zemědělské univerzitě v Praze, která tuto techniku využívá.

V současnosti tým ladí systémy aeroponie a do budoucna je plán rozšířit pěstované plodiny. Výsledkem projektu by měla být autonomní laboratoř.

(pel)