Klimatická Greta Thunbergová zoufale prosila na internetu o ekologický odvoz zpátky do Evropy. Nakonec se jí nabídli 2 australští mořeplavci...

Švédská aktivistka za ochranu klimatu Greta Thunbergová se vrací ze Spojených států zpátky do Evropy. Thunbergová zoufale hledala na Twitteru ekologický odvoz do Madridu poté, když bylo změněno na poslední chvíli místo klimatické konference – původně se totiž měla konat v Chile. 

Thunbergová plánuje vyplout z přístavu Hampton ve státě Virginie na bezmála 15 metrů dlouhém katamaránu La Vagabonde.

Společnost jí budou dělat australští youtubeři Elayna Carausuová a Riley Whitelum, kteří se posledních 5 let věnovali plavbám kolem světa.

Thunbergová v září vystoupila na klimatické konferenci v rámci Valného shromáždění OSN, které se každoročně koná v New Yorku. Její emotivní řeč vzbudila mnoho pozitivních i negativních reakcí.

Do Spojených států připlula na jachtě, která za sebou nezanechává skoro žádnou uhlíkovou stopu a nezatěžuje životní prostředí. Školačka totiž ve snaze maximálně chránit životní prostředí odmítá létat letadlem.

Po USA a Kanadě cestovala aktivistka v elektromobilu, který jí zapůjčil herec Arnold Schwarzenegger.

Ekologický cestovací prostředek proto sháněla i pro cestu do Madridu. Nakonec se jí nabídli Australané Riley Whitlum a Elayna Carausuová, kteří se už několik let plaví po moři.

Thunbergová svou ekologickou aktivitu zahájila v srpnu 2018 ve Stockholmu protestem před švédským parlamentem, při němž držela transparent s nápisem Školská stávka za klima.

Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

(pel)