Daňový balíček, kterým Sněmovna zvýšila některé daně a poplatky, skončí zřejmě před Ústavním soudem.

Daňový balíček, v rámci kterého nechala Babišova vláda schválit Sněmovnou zvýšení některých daní a poplatků, skončí zřejmě před Ústavním soudem. Opoziční TOP 09 podá kvůli projednávání daňového balíčku ústavní stížnost. Stejně chce postupovat i ODS.

Opoziční TOP 09 podá ústavní stížnost proti způsobu schvalování vládního daňového balíčku v Poslanecké sněmovně. Při projednávání byl dvakrát porušený jednací řád. Oznámil to předseda strany Jiří Pospíšil v pořadu Partie v televizi Prima.

Podle Pospíšila vláda v daňovém balíčku „sebrala“ lidem deset miliard korun, které jim nijak nekompenzovala. O návrhu navíc ve sněmovně odmítla konstruktivně jednat.

„Dvakrát jste porušili zákon, jednací řád, a je tedy logické, aby to posoudil Ústavní soud,“ deklaroval Pospíšil v diskusi s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Babišova vláda v tomto týdnu prosadila v Poslanecké sněmovně zákon, kterým se zvyšují spotřební daně na tabákové výrobky i lihoviny od příštího roku.

Součástí „balíčku“ je i zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí z nynějších 1000 korun na 2000 korun.

Pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud.

Ministr Havlíček jako kompenzaci za zvýšení daní zmínil snížení sazby DPH na vodné a stočné, pro restaurace a také nižší desetiprocentní sazbu na některá řemesla a služby.

Prohlásil také, že kvůli zdanění rezerv pojišťoven nedojde ke zvýšení pojistného.


Komplexní informace o daňovém balíčku čtěte ZDE:

Vláda protlačila sněmovnou daňový balíček: Zvýší se daně na alkohol, tabák i hazard