Sazka možná kvůli chystanému zvýšení daní zdraží hru Sportka.

Loterijní společnost Sazka zvažuje, že zdraží Sportku. Schválený vládní daňový balíček totiž mimo jiné zvyšuje sazbu zdanění loterií ze současných 23 na 35 procent. Sazka takové navýšení nečekala, a proto zvažuje zvýšení cen.  

Informoval o tom deník Právo.

„Takhle razantní zvýšení zdanění jsme nečekali. Nyní to budeme analyzovat a počítat, zda to bude mít dopad na zákazníky. Zdražení Sportky je jednou z variant,“ řekl mluvčí Sazky Václav Friedmann pro Právo.

Zvýšení loterijní daně na 35 procent je podle Friedmanna odporuje Národní strategii pro boj se závislostmi.

Friedmann upozornil, že Česká republika má nejvyšší podíl tvrdého hazardu na trhu a nejnižší podíl nejméně nebezpečných loterií typu Sportka (16 procent. V zemích Evropské unie je tomu přesně naopak.

„Zdaněním nejméně společensky nebezpečné kategorie herního průmyslu dojde k dalšímu růstu tvrdého hazardu v České republice,“ uvedl Friedmann pro Právo.

U hazardních her se stát chystá zvýšit sazbu u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a tzv. totalizátorových her z 23 na 25 procent, a u loterií, bing a živých her z 23 na 30 procent.

Danit 15procentní sazbou se nově budou i výhry nad 1 milion korun.

Pozměňovací návrh Jiřího Dolejše (KSČM) a Romana Onderky (ČSSD), aby se sazby u loterií neměnily a naopak vzrostly sazby u hazardních automatů, sněmovnou neprošel.

(pel)