Evropská komise dá 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) Turecku na boj s migrací.

Evropská komise dá Turecku 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) na vystopování migrantů, kteří nelegálně směřují do Evropy. Peníze jsou určeny hlavně pro pátrací a záchranné operace turecké pobřežní stráže. Migrační dohoda uzavřená mezi Evropskou EU a Tureckem v roce 2016 navíc moc nefunguje. Počet běženců přicházejících tzv. balkánskou trasou totiž stále roste. 

Zprávu přinesl server Eurozprávy.cz.

„Měly by přispět ke zvýšení kapacity turecké pobřežní stráže při pátracích a záchranných operacích,“ okomentoval plán zástupce šéfa generálního ředitelství EK pro vztahy se sousedními zeměmi Maciej Popowski.

Finance by Komise mohla vzít z fondu určeného na přípravu Turecka na možné budoucí členství v unii.

Situace se radikálně zhoršila během léta, kdy do Řecka začalo připlouvat mnohem více lidí z Turecka.

Podle úřadů jsou počty nejvyšší od roku 2016, kdy EU s Tureckem uzavřelo dohodu, na jejímž základě Turecko přestalo pouštět převážně syrské uprchlíky směrem do Evropy.

Podle řeckých úřadů souvisí zvyšující se počty migrantů na ostrovech s uprchlickou politikou turecké vlády.

Turecko zahájilo na začátku vojenskou operaci v severovýchodní Sýrii s cílem vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje syrské kurdské milice.

Chce tam také vytvořit pásmo, kam hodlá dopravit z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo letos do Řecka z Turecka 53 460 migrantů, za celý loňský rok to bylo 50 500.

(pel)