Zemědělci v ČR získají v příštím roce prostřednictvím národních dotací celkem 3,8 miliardy korun.

Zemědělci v České republice si v roce 2020 rozdělí státní dotace ve výši 3,8 miliardy korun. Ministerstvo zemědělství chce penězi podpořit třeba zlepšování podmínek v chovech zvířat nebo k zachování zaměstnanosti na venkově. Zlepšit chtějí také konkurenceschopnost českého agrárního sektoru. 

Resort to uvedl v tiskové zprávě.

„Dotační programy jsou nastavené tak, aby pomohly zabránit nepříznivému vývoji v některých odvětvích živočišné výroby,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

„Protože právě ta jsou nezbytná pro zachování zaměstnanosti na venkově a přitom v současnosti ztrácí pozice, přestože v České republice existují předpoklady pro konkurenceschopnou produkci. Konkrétně mohu například uvést chovy prasat a drůbeže,“ doplnil.

Ministerstvo zemědělství rozdělí národní dotace například na programy proti rozšiřování nákaz hospodářských zvířat.

Dále to budou programy, jejichž existence je pro udržení a rozvoj jednotlivých komodit nezbytná (např. podpora včelařství) i ekologicky zaměřené programy (např. biologická a fyzikální ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin).

Do odvětví živočišné výroby zamíří přibližně 2,7 miliardy korun, do rostlinné výroby pak 351 milionů.

Dalších 578 milionů spolkne potravinářství. Ostatní aktivity vyjdou na 193 milionů korun.

V nákazovém fondu by tak mělo být, v případě vládního a sněmovního souhlasu, 763 milionů korun.

Na poradenství a vzdělávání plánuje stát přerozdělit 141 milionů, například na podporu potravinových bank 63 milionů korun či na podporu producentů kvalitního mléka 400 milionů korun.

Stát také plánuje přerozdělit tři miliony korun na podporu obcím, aby měly peníze na pečování o zvířata, která jsou odebraná například kvůli týrání původním majitelům.

Největším příjemcem zemědělských dotací v Česku je Babišovo megaimpérium Agrofert. V roce 2017 mu bylo vyplaceno 1 048 685 000 korun, v roce 2018 zemědělské dotace klesly „jen“ na 973 284 000.

(pel)