Praha 6 nechala vybudovat veřejné záchody v plechové budce za 3,5 milionu korun. (Foto: FB Praha 6)

Radnice Prahy 6 nechala vybudovat veřejné toalety za více než 8 milionů korun. Plechová nevzhledná budka za 3,5 milionu stojí na hřišti u Anastázovy ulice. Obdobné WC za dokonce 4,8 milionu bylo loni vybudováno na Babě u skate-parku. Lidé ale kritizují přemrštěnou částku, za kterou nechalo město záchody postavit. Za tyto peníze se totiž v okolí dá pořídit menší byt. Vedení přitom plánuje v okolí výstavbu dalších podobných toalet. 

„Modul se dodává jako kompletní stavba, která se usadí na zbudovanou základní desku a takhle ta firma kompletně dodá celý ten modul,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Cena samotného modulu je 1,8 milionů korun. Další výdaje pak souvisí se zavedením vodovodních i elektrických přípojek a úpravy terénu. Něco pak stojí samozřejmě i samotná práce, a tak se náklady vyšplhaly až na astronomických 3,5 milionu korun.

Místnost mohou využít i vozíčkáři nebo maminky k přebalení dětí. Zatím je pro veřejnost zdarma. Od ledna za použití zaplatí 10 korun.

Obdobné toalety byly vybudovány na Babě u skate-parku. Ty stály dokonce 4,8 milionu korun.

„Pokud se chceme nějakým způsobem přiblížit evropským standardům, bohužel nějaké peníze to stojí. Není to tak, že by Praha 6 nevěděla co s penězi, ale je to tak, že chceme postupně zvyšovat komfort a standardy nejen sociálních zařízení,“ obhajoval částku Šrámek.

Chystají se proto také další výstavby veřejných toalet na Praze 6, které jsou však zatím v jednání.

Proti vysoké ceně výstavby toalet se však bouří veřejnost na sociálních sítích. Lidé poukazují především na fakt, že za podobné peníze lze v okolí pořídit byt. Vadí jim proto, že jedna WC budka stojí 3,5 milionu.

(pel)