USA oficiálně odstoupily od pařížské klimatické dohody.

Globální oteplování má zelenou. Spojené státy začaly bojkotovat pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015, v níž se státy světa zavázaly k intenzivnějšímu boji s právě globálním oteplováním. USA nyní zahájily proces odstoupení. 

Americké ministerstvo zahraničí zaslalo dopis generálnímu tajemníkovi OSN Antóniovi Guterresovi.

Smlouvu, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016, mohou signatáři vypovědět nejdříve po třech letech. Spojené státy tak ihned využily možnosti a jsou tak první zemí, která od smlouvy odstupuje.

Proces odstoupení bude dokončen den po amerických prezidentských volbách v roce 2020, 4. listopadu 2020.

Klimatickou dohodu v roce 2015 v Paříži podepsalo 195 zemí. Základním cílem dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí ve svých zemích emise, především oxidu uhličitého.

Spojené státy se v dohodě zavázaly snížit emise oxidu uhlíku do roku 2025 o 26 až 28 procent ve srovnání s úrovní v roce 2005.

Evropská unie chce snížit emise do roku 2030 o 40 procent z úrovně roku 1990, což je podle expertů ve srovnání s USA větší závazek.

Statistiky označují USA za druhého největšího znečišťovatele ovzduší po Číně.

Prezident Donald Trump oznámil své rozhodnutí o odstoupení od klimatické dohody už v červnu 2017. Čekal tak jen na okamžik, kdy k tomu bude možné přistoupit.

Zdůraznil tehdy, že dodržování dohody by Američany přišlo na biliony dolarů s tím, že by to vedlo k rušení pracovních míst a útlumu ropného, uhelného či plynárenského průmyslu.

(pel)