Státní rozpočet ČR byl na konci října, tedy po deseti měsících letošního roku, ve schodku 19,57 miliardy korun.

Státní rozpočet ČR byl na konci října, tedy po deseti měsících letošního roku, ve schodku 19,57 miliardy korun. Jde o nejhorší říjnový výsledek od roku 2015. Výdaje na sociální dávky dosáhly 500,4 miliardy korun, což je meziročně o 37,8 miliardy více. Nejvíce se na nárůstu podílely důchody s růstem o 31,8 miliardy korun, tedy o 8,8 procenta.

O plnění státního rozpočtu ČR za leden až říjen 2019 informovalo ministerstvo financí.

Za nárůstem výdajů na důchody letos stojí mimo jiné i zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a zvýšení procentní výměry důchodů o tisíc korun u příjemců starších 85 let.

K 31. říjnu 2019 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1 221,1 mld. Kč, celkové výdaje 1 240,6 mld. Kč. Schodem hospodaření tak činil 19,6 mld. Kč

Bez započítání mimořádných jednorázových příjmů ve výši téměř 21 mld. Kč, které inkasoval v loňském roce státní rozpočet jako závěrečné platby vztahující se k programovému období 2007 až 2013, byl meziroční schodek vyšší o 4,2 mld. Kč.

Schodek státního rozpočtu po očištění celkového vlivu prostředků z Evropské unie a finančních mechanismů, tj. příjmů i výdajů na tyto projekty, dosáhl ke konci října výše 10,9 mld. Kč.

Ve stejném období roku 2018 představoval takto očištěný výsledek přebytek ve výši 2,4 mld. Kč, což znamená meziročně horší saldo jen o 13,3 mld. Kč.

Mezi dlouhodobě nejdynamičtěji rostoucími daňovými příjmy byla i nadále daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (placená plátci), jejíž 12,3% tempo spolu s téměř 8% růstem příspěvků z pojistného na sociální zabezpečení zvýšily příjmy státního rozpočtu meziročně o 45,5 mld. Kč.

V meziročním srovnání rostlo ještě rychleji inkaso daně z příjmů fyzických osob z přiznání (placené poplatníky), a to o 41,2 %.

Výrazný meziroční růst inkasa daně z příjmů právnických osob o 6,9 % odráží příznivé ekonomické výsledky firem a podnikatelů, uvedlo ministerstvo.

Inkaso daně z přidané hodnoty, zatížené jednorázovými negativními efekty z počátku tohoto roku (nižší počet pracovních dní ovlivňující zejména inkaso daně ze služeb, vrácení nadměrných odpočtů z minulého roku, stejně jako obecně nižší objem zadržovaných nadměrných odpočtů v důsledku efektivnější kontrolní činnosti finanční správy) v posledních měsících dohánělo zmiňovaný výpadek inkasa z počátku roku, konstatoval úřad.

Výše inkasa daně z přidané hodnoty na měsíční bázi byla negativně ovlivněna přesunem vyššího objemu plateb daně v loňském roce oproti letošnímu roku v rámci liberační lhůty a mimořádnou platbou v říjnu 2018. (Liberační lhůta umožňuje daňovým subjektům podat daňová přiznání a bez sankcí zaplatit daň do 5 pracovních dnů po stanovené lhůtě.)

Tyto vlivy podle ministerstva financí výrazně oslabily pozitivní vliv vyššího počtu pracovních dní.

Naopak v meziročním srovnání došlo k negativnímu vývoji u inkasa daně z tabákových výrobků. Producenti tabákových výrobků se předzásobili tabákovými nálepkami v souvislosti s novým požadavkem na zajištění sledovatelnosti tabákových výrobků, uvedl úřad.

Hodnota dosud odebraných tabákových nálepek však nasvědčuje tomu, že by rozpočtovaného inkasa mělo být do konce roku dosaženo, konstatovalo ministerstvo. (sfr)