Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen v září stouply na téměř 1,713 bilionu korun.

Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen v září stouplo o 8,7 miliardy korun. Lidé v ČR tak už bankám dluží více než 1,721 bilionu korun. Ve srovnání s loňským zářím vzrostly o 101,4 miliardy korun.

Vyplynulo to z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB).

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

„Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci září 2019 výše 258 miliardy Kč a meziměsíčně vzrostly o 0,6 procenta,“ uvedla ČNB.

V září vzrostlo také zadlužení nefinančních podniků. Proti srpnu bylo vyšší o 8,7 miliard a činilo tak 1,153 bilionu korun. Meziročně bylo vyšší o 37 miliard korun.

Zadlužení firem v uplynulém roce kolísalo, většinu letošního roku zatím ale rostlo. Výjimkou byl únor a červen, kdy meziměsíčně kleslo.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

(pel)