Důchodový systém v ČR je dnes postaven na dvou pilířích.

Důchodový systém České republiky je v současné době postaven na dvou pilířích. V původní reformě důchodového uspořádání z roku 2013 však existoval ještě jeden pilíř, který se posléze zrušil. V důchodových kalkulačkách se dnes počítá již jen s prvním a původně třetím pilířem. Jaká byla historie druhého pilíře a jak celý systém funguje nyní?

Vypočíst si měsíční příspěvek v důchodové kalkulačce starobního důchodu je snadné, ale jak vlastně celý systém funguje? Po velké „třípilířové“ reformě v roce 2013 se udála hned tři roky poté další změna.

Co jednotlivé pilíře znamenaly a jak fungují dnes?

Tři pilíře důchodového pojištění v roce 2013

I. pilíř

I. pilíř je státní systém povinného odvádění příspěvků pracujících, ze kterých jsou momentálně placeny všechny typy důchodů (starobní, invalidní, pozůstalostní). Ti, kdo nyní platí důchodové pojištění (které je součástí sociálního odvodu), budou mít v budoucnu také nárok na důchod – musí dosáhnout důchodového věku a pojištění platit určitý čas.

II. pilíř

Kdo si chtěl spořit na důchod a využil II. pilíř, odváděl každý měsíc 3 % z důchodového pojištění (I. pilíř) a 2 % ze své hrubé mzdy do spořících fondů. Z tohoto typu spoření nešlo vystoupit, ale vložené prostředky se zhodnocovaly podle typu investiční strategie.

Účastník si také mohl vybrat, zda bude peníze čerpat jen jako penzi, či se bude po jeho smrti dále vyplácet pozůstalým po 3 roky, nebo se zbytek peněz stane součástí dědictví. Tento pilíř byl pro nezájem obyvatel ukončen tři roky po vzniku, k poslednímu dni roku 2015.

III. pilíř

Penzijní připojištění poskytovaly, stejně jako u II. pilíře, pojišťovny. Lidé si na svůj účet spořili sami s příspěvkem od státu podle množství šetřených peněz. Doplňkové důchodové spoření probíhalo podle data uzavření smlouvy na transformovaných nebo účastnických fondech.

Transformovaný fond (pojistná smlouva uzavřena do 30. 11. 2012) nabízel možnost výběru financí už v 60 letech a prostředky zhodnocoval konzervativní strategií. Později uzavřené smlouvy směrovaly peníze na novou variantu fondů – účastnický typ.

Peníze lze vybrat až po nástupu do důchodu, zato mají tyto fondy flexibilnější možnosti výplaty a zhodnocují finance konzervativním i dynamickým způsobem.

Nové rozdělení od roku 2016

I. pilíř

Zůstává stejný, jen se mění věk nástupu k důchodu a nutnost délky povinné účasti na důchodovém pojištění – v roce 2019 je důchodový věk uznán hranicí 65 let, účast na povinném důchodovém pojištění musí být nejméně 35 let.

Postupně se také stírá změna u žen s různým počtem dětí, které odcházely do důchodu dříve. Nyní je tato hranice pro všechny narozené po roce 1971 stejná.

II. pilíř

Z původně III. pilíře se stává nový II. pilíř. Penzijní připojištění si platí každý sám, stát podle výše částky přispívá a finance se zhodnocují na účastnickém fondu. Na připojištění může zaměstnanci přispívat i zaměstnavatel.

Šetřete si na důchod i sami

Po vyškrtnutí II. pilíře před třemi lety se nynější důchodový systém České republiky opírá o zbylé dva. Obecně se však doporučuje nespoléhat se jen na stát a o svůj příspěvek na penzi se starat také sám.

Spořte si penzijní připojištění nebo najděte jiné vhodné investice, které vám zajistí klidné a komfortní stáří. (red)