Česko, Polsko a Maďarsko odmítnutím povinných uprchlických kvót porušily závazky vyplývající z unijního práva.

Česko, Polsko a Maďarsko odmítnutím povinných uprchlických kvót porušily své právní povinnosti, když odmítly systém přerozdělování migrantů. Uvedla to generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová. Soud následně může rozhodnout o vysoké pokutě nebo opakovaném penále do chvíle, než trojice zemí své povinnosti splní.

Státy žalované Evropskou komisí podle advokátky nemohou zdůvodňovat odmítání solidárního přebírání migrantů obavami o svou vnitřní bezpečnost. Systém umožňoval odmítnout uprchlíky, kteří by byli vyhodnoceni jako bezpečnostní riziko.

„Tři žalované členské státy tudíž mohly bez problémů zajistit ochranu bezpečnosti a blahobytu svých občanů odmítnutím konkrétních žadatelů o azyl,“ uvedla Sharpstonová.

Podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) je nutné vyčkat na rozhodnutí soudu, které je na rozdíl od stanoviska generálního advokáta závazné.

Brusel zažaloval Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání povinných migračních kvót v lednu 2018.

Zástupci EK ale tvrdí, že verdikt nebude mít praktický význam, protože nemůže zajistit nápravu.

Program, na kterém se státy přes odpor ČR a dalších států shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září 2017. Předpokládal přesun až 160 tisíc lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen 32 tisíc osob.

Slovensko a Maďarsko rozhodnutí o přerozdělování napadly u unijního soudu, avšak neuspěly. Soud tehdy naopak řekl, že jednorázový mechanismus byl adekvátní reakcí na migrační krizi.

(pel)