Praha se umístila ve světovém žebříčku nemocnic na předposledním místě. Ministr Vojtěch to považuje za celorepublikový úspěch. (Ilustrační foto: FB Vojenská fakultní nemocnice Praha)

Praha skončila ve světovém žebříčku nemocnic předposlední. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) to považuje za celorepublikový úspěch. Hlavní město sice skončilo mezi stovkou měst, která mají nejlepší nemocniční péči na světě, ale umístila se na 99. místě ze 100. Žebříček sestavila start-upová firma Medbelle. 

Nejlepší nemocniční péči na světě má Tokio.

Na druhém místě skončil Boston, třetí byl Londýn a čtvrtá Paříž.

Do první stovky se těsně dostala i Praha, která je na 99. příčce.

Na posledním místě se umístil Dubaj.

Praha si vedla dobře především v dostupnosti lékařské péče.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vnímá umístění Prahy jako celorepublikový úspěch, protože v metropoli se soustřeďuje řada klíčových vysoce specializovaných center pro pacienty z celé země.

„Žebříček sledoval nejen kvalitu péče, ale také její dostupnost pro všechny občany a místní infrastrukturu. Právě to jsou aspekty, na kterých se snažíme pracovat napříč zdravotnickými zařízeními po celé republice,“ uvedl.

Doplnil, že se zlepšuje organizace péče, je zaváděn motivační systém úhrad, dostupnost péče je kontrolována a řeší se i nedostatek zdravotníků.

„Pokud tedy budeme krok za krokem pokračovat v nastaveném směru, stane se umístění v první stovce nemocniční péče samozřejmostí,“ dodal Vojtěch.

Společnost Medbelle upozornila na to, že pro obyvatele není důležité jen to, zda má příslušné město špičkovou nemocnici, ale také infrastruktura a fakt, že péče je k dispozici pro všechny občany. Pokud nemají lidé ke zdravotní péči snadný přístup, je stále co zlepšovat, podotkla firma.

(pel)