Majitelem televize Nova se stal nejbohatší Čech Petr Kellner. Za 48 miliard korun koupil skupinu CME, do které stanice spadá.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera ovládne společnost Central European Media Enterprises (CME). Za mediální síť zaplatí PPF přes 48 miliard korun. Kromě televize Nova získá dalších 29 kanálů, které vysílající ve střední a východní Evropě.

„Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,“ uvedl Kellner.

Motivem je podle něj především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu.

„CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ doplnil.

Podmínkou dokončení transakce je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí.

Schvalovací proces potrvá několik měsíců, což znamená, že podpis dohody je pouze prvním krokem PPF k převzetí CME.

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků.

Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. Působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastnila k loňskému pololetí aktiva ve výši 45 miliard eur (1,6 bilionu korun).

(pel)