Uprchlický tábor Vučjak na hranici Bosny a Chorvatska praská ve švech. Migranti tam žijí v přeplněných stanech, bez elektřiny nebo tekoucí vody. Výbor proto vyzval bosenské úřady, aby okamžitě běžence přemístily do jiné oblasti. 

Přeplněný uprchlický tábor Vučjak na hranici Bosny a Chorvatska praská ve švech. Migranti tam žijí v přeplněných stanech, bez elektřiny nebo tekoucí vody. Upozornil na to Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Vyzval proto bosenské úřady, aby okamžitě běžence přemístily do jiné oblasti. 

Táboru Vučjak migranti přezdívají „Džungle“. Nefunguje tam elektřina a nejsou tam použitelné toalety.

Úřady v nedalekém městě Bihač navíc vypnuly přívod vody do tábora.

Starosta Fazlić v tomto týdnu pohrozil, že úřady mohou rovněž přestat z tábora odvážet odpadky.

Město tak chce donutit vládu, aby problém tábora řešila a přesunula některé z migrantů do jiných částí země.

Jak představitelé OSN, tak i zástupci EU vyzvali místní úřady, aby migranty z Vučjaku přemístili.

Nyní se v táboře nedaleko města Bihač nachází asi 700 migrantů. Žijí v pouhých 80 stanech a stará se o ně jen pět dobrovolníků z bosenského Červeného kříže.

Tábor se nachází asi deset kilometrů od města na místě bývalé skládky. V přilehlé oblasti jsou navíc stále miny nastražené za války v letech 1992 až 1995.

Podle zástupce Červeného kříže Selama Midžiče odstřihnutí od dodávek vody vyvolá jen další napětí mezi migranty a zhorší jejich vztahy s humanitárními pracovníky a místními občany

Do Bosny už letos vstoupily tisíce migrantů ve snaze dostat se do západní Evropy. Chorvatsko, stejně jako Maďarsko a Slovinsko, uzavřelo pro utečence hranice.

(pel)