Piráti budou hlasovat o odvolání svého místopředsedy Jakuba Michálka.

Piráti chtějí sesadit místopředsedu strany a šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka. Někteří členové se prý Michálka bojí, protože je psychicky šikanuje. Piráti budou o tom, zda místopředsedu odvolají, hlasovat. 

Podnět na hlasování o odvolání Jakuba Michálka z funkce podala členka strany Jana Koláříková. Tu Michálkova partnerka a bývalá šéfka pražských pirátských zastupitelů Michaela Krausová v mailové konverzaci velmi vulgárně urážela.

Koláříková se prý i od samotného místopředsedy strany setkala dokonce se šikanou.

„Podávám tento členský podnět na odvolání Jakuba Michálka z funkce místopředsedy strany. Nečiní mi to velkou radost, na druhou stranu musím říct, že člověk, který se chová k lidem jako on, už tam dávno neměl být,“ napsala ve stranickém fóru.

„Správný lídr by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně. Dostal mě do stavu, kdy se klepu a zvedá se mi žaludek, kdykoli s ním přijdu do kontaktu,“ pokračovala.

Za Koláříkovou se postavil třeba europoslanec Mikuláš Peksa. Ten se nechal slyšet, že ve straně buď skončí Michálek, nebo on.

„Strávil jsem posledních asi 2,5 roku jako člen republikového předsednictva. Nebaví mě to. To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát,“ uvedl.

Podle něj to schytali například Tobias Esner, Martin Kučera, Martin Rejman.

Řada Pirátů si stěžuje i na to, že Michálek s Krausovou uvnitř strany zneužívají svůj vztah a jsou ve střetu zájmů.

Michálek obvinění odmítl a rezignovat nehodlá.

„Nikoho jsem nešikanoval. Mám vysoké nároky na výkon lidí. Je pravda, že jsem na lidi tvrdý, ale současně nejsem bezohledný,“ uvedl Michálek.

Podle něj je to proto, že je odpovědný za výsledky, kterých Piráti dosahují. Připomněl také, že má na starost finance strany a i díky něm se Piráti nikdy nezadlužili.

Místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal uvedl, že jednání zahájí zřejmě dnes večer. Hlasování o odvolání Michálka by pak podle něj následovalo mezi 1. a 4. listopadem.

(pel)