4 protestující přišli na demonstracích v Katalánsku o oko, když na ně policie použila gumové projektily. Protesty si už vyžádaly stovky zraněných.

Protesty v Katalánsku, které vypukly minulé pondělí po odsouzení katalánských politiků do vězení kvůli uspořádání referenda, si vyžádaly už 580 zraněných. Čtyři lidé přišli o oko, když na ně španělská policie použila gumové projektily. Celkem 28 demonstrantů pak skončilo ve vazbě. 

Záchranná služba do soboty v souvislosti s protesty ošetřila 565 zraněných. Další lidé byli zraněni při akcích ze soboty na neděli.

Stav jednoho policisty a jedné demonstrantky je velmi vážný.

Čtyři zranění přišli při střetech s policií o oko. Podle katalánských médii jim zranění způsobily gumové projektily.

Nejprve vcelku poklidné protesty se později vyhrotily. Lidé blokovali ulice hořícími kontejnery, pneumatikami a automobily.

Demonstranti na policisty házeli kameny a lahve.

Podle španělské vlády bylo při protestech poničeno i 267 policejních vozů.

V pátek demonstrace zcela ochromily dopravu v Barceloně, když tam z několika katalánských měst dorazily pochody statisíců lidí. Podle policie se v pátek vpodvečer v Barceloně shromáždilo na 525 tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo tři čtvrtě milionu.

Protesty v Katalánsku vypukly minulé pondělí po verdiktu soudu, který poslal katalánské politiky do vězení za uspořádání referenda v roce 2017 o nezávislosti regionu.

Nejvyšší soud v Madridu poslal na 13 let za mříže bývalého katalánského vicepremiéra Oriola Junquerase. Další exministři katalánské vlády dostali tresty vězení v trvání od 10 do 12 let.

(pel)