Skupina G20 bude přísně regulovat kryptoměny stablecoin.

Státy se bojí kryptoměn. Skupina G20 skládající se z 20 největších ekonomik světa se dohodla na tom, že digitální kryptoměny by měly být co nejpřísněji regulovány. Týká se to například plánované libry, kterou se chystá zavést Facebook. Vydávání těchto tzv. stablecoin by podle nich nemělo být povoleno, dokud nebudou vyřešena různá globální rizika, která tyto měny představují.

Prohlášení G20 reaguje na varování skupiny sedmi největších ekonomik světa G7. Podle ní hrozí, že pokud by tyto měny byly spuštěny v širším měřítku, mohly by ohrozit měnový systém a finanční stabilitu.

Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy.

Ministři financí a šéfové centrálních bank zemí G20 se shodli na tom, že stablecoiny by mohly teoreticky přinést výhody z finanční inovace, současně však umožňují vznik řady vážných rizik.

Mezi ty patří zejména ta související s praním špinavých peněz, nepovoleným financováním a ochranou spotřebitelů a investorů.

Debata o tom, jak regulovat stablecoiny, bude zahájena na základě návrhů, které obdrží od orgánů stanovujících standardy, jako je Výbor pro finanční stabilitu (FSB) a Finanční akční výbor (FATF). Uvedl to guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda.

Svá zjištění ohledně stablecoinů by FSB a FATF měly oznámit G20 příští rok. Facebook tak pravděpodobně nestihne chystanou kryptoměnu libra v příštím roce spustit.

G20 také požádala Mezinárodní měnový fond (MMF), aby prozkoumal ekonomické důsledky vydávání těchto měn, včetně otázek měnové suverenity.

(pel)