Maďarsko proti syrským migrantům z Turecka použije na svých jižních hranicích se Srbskem sílu. (Ilustrační foto: archív)

Maďarsko proti syrským migrantům z Turecka použije na svých jižních hranicích se Srbskem sílu v případě, že by Turecko splnilo své výhrůžky a pustilo syrské uprchlíky ze svého území do Evropy. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán.

Orbán nechal již dříve vybudovat na hranici Maďarska se Srbskem plot, aby tím zemi ohradil od přílivu uprchlíků, kteří v roce 2015 masivně proudili po takzvané balkánské trase.

Evropská unie následně uzavřela s Tureckem dohodu, která měla omezit příliv migrantů. Před jejím uzavřením se na Západ dostal více než milion migrantů.

Turecký prezident Erdogan pohrozil, že otevře brány táborů, pokud Evropa nepřestane kritizovat jeho vojenskou operaci v Sýrii.

„Jestliže Evropa definuje operaci v Sýrii jako invazi, pak můžeme otevřít dveře a poslat 3,6 milionu syrských uprchlíků k vám,“ prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Příští týdny rozhodnou, co Turecko udělá s těmito lidmi,“ reagoval nyní Orbán v rozhovoru.

„Může je nasměrovat do dvou směrů: buď je vrátí do Sýrie, anebo pošle do Evropy. Pokud si vybere to druhé, tito lidé dorazí na jižní hranice Maďarska v obrovských masách,“ varoval maďarský premiér.

Podle Orbána by však EU místo kritiky měla Turecku poslat větší pomoc na obnovu syrských měst.

„Pokud Turecko pošle další statisíce lidí, budeme muset použít sílu, abychom ochránili maďarské hranice. Nikomu nepřeji, abychom se k tomu museli uchýlit,“ zdůraznil Orbán.

Orbán také uvedl, že na balkánské cestě do Evropy je momentálně 90 tisíc uprchlíků s tím, že by jejich počet již brzy mohl stoupnout na 100 tisíc.

Turecký prezident Erdogan má začátkem listopadu dorazit k jednání do Budapešti. (sfr)