Premiér Babiš (ANO) plánuje pumpovat peníze do ekonomiky, pokud by došlo ke zpomalení růstu HDP. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Premiér Babiš (ANO) plánuje v budoucnu pumpovat peníze do ekonomiky, pokud by došlo k ochlazení růstu HDP. Současně deklaroval, že ani v případě ekonomické krize by jeho vláda nesnižovala lidem platy ani důchody. Odmítl také jakoukoliv diskusi o zavádění bankovní daně v Česku s tím, že takové opatření není zahrnuto v platném programovém prohlášení vlády. 

Předseda vlády ČR to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Babiš odmítl že by Česku hrozila ekonomická krize.

„Ale žádná krize nebude. A i kdyby došlo k propadu růstu HDP, tak lidem nikdy nevezmeme jejich peníze, tak jako to udělala ODS a Kalousek. Nikdy to neuděláme. Nesáhneme na důchody ani na platy. K tomu není důvod,“ prohlásil Babiš.

„A pokud by přece jen k ochlazení došlo, tak sáhneme k investicím, kterými bychom nahradili spotřebu a export, které táhnou náš ekonomický růst.“

„Budeme pumpovat do ekonomiky dál peníze, abychom růst podpořili. A predikce dalšího růstu nám dávají garance, že budeme schopni plnit závazky,“ zdůraznil Babiš.

Poukázal v této souvislosti na to, že agentura Moody’s zlepšila Česku rating (na Aa3), takže se ČR dostala na úroveň Belgie. Podle Babiše k tomu došlo proto, že „ocenila rozpočtová opatření a reformy vlády od doby, co jsem se stal ministrem financí v roce 2014“.

„Tehdy po pravicových vládách byla zadluženost rozpočtu vůči HDP 41,1 procenta, kdežto nyní to je 31,1 procenta a půjdeme ještě níž,“ vyhlásil Babiš.

„To je hlavně zásluha všech lidí, kteří chodí každý den do práce, živnostníků, podnikatelů, státních zaměstnanců, naší vlády i té bývalé, kde jsem byl ministr financí,“ dodal.

Pochlubil se také tím, že ekonomický růst ČR je „podstatně vyšší než u řady evropských zemí“.

„Jsme čtvrtá nejstabilnější ekonomika v EU, kontinuálně investujeme a přidáváme důchodcům, učitelům, policistům, hasičům, vojákům, lékařům, sestřičkám, sociální pracovníkům a dalším zaměstnancům,“ konstatoval předsedy vlády.

Odmítl důrazně jakoukoliv diskusi o zavedení bankovní daně v ČR. S tímto návrhem přišel koaliční partner ve vládě, Hamáčkova ČSSD.

„Bankovní daň není vůbec téma, protože není v programovém prohlášení vlády,“ reagoval Babiš.

Podle něho lze na základě zkušeností ze Slovenska, Polska či Maďarska dovodit, že by zavedení bankovní daně mělo negativní dopad nejen na klienty, kteří budou mít dražší půjčky, ale i na zhoršení ratingu.

„Není možné znejišťovat podnikatelské prostředí a zahraniční investory tím, že nějaká vláda přijde s programovým prohlášením a pak se ho nedrží. To je špatně, a pokud bychom to udělali, tak bychom nikdy takový rating od Moody’s jako nyní nedostali,“ zdůraznil Babiš. (sfr)