Obří plyšové postavy, bublináři a další pouliční umělci v centru Prahy skončí. Město je vyžene novou vyhláškou.

Město Praha zakáže v ulicích centra obří plyšové pandy a další kostýmy. Vyžene i bublináře nebo malíře se sprejem, kteří podle magistrátu obtěžují Pražany. Nová vyhláška, která zakazuje kostýmy nadměrných velikostí a všechny převleky zvířat, postav z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her, začne platit už od 15. října.  Změnu vyhlášky schválili zastupitelé. 

„Dosavadní znění vyhlášky specificky nezakazovalo podobné typy buskerů, kteří se za umělce jen vydávali. Tyto převleky patří do zábavních parků, a ne do historického centra města,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha sobě).

Mezi místa se zákazem pouličního umění přibylo vedle celého Staroměstského také Velkopřevorské náměstí a náměstí Míru. Dále Nerudova ulice a část Spálené ulice mezi křižovatkou s Purkyňovou ulicí a s Národní třídou. Nezahrnuje prostor Karlova mostu, neboť ten podléhá vlastním pravidlům.

Vystupující mají zakázáno omezovat průchod chodců, vstup do budov a ke vchodům do metra.

Zakázána jsou i vystoupení, která nepřiměřeně ruší hlukem, pachem či znečišťováním. Nově proto nebudou smět vystupovat na ulici například ani malíři se sprejem nebo tzv. bublináři.

Vytváření bublin nebo použití aerosolových rozprašovačů jsou pak zakázána výslovně.

První vyhlášku o pouličním umění, tzv. buskingu, vydal magistrát již v roce 2013. Kvůli stížnostem místních obyvatel se však zastupitelé rozhodli před třemi roky vyhlášku novelizovat a omezit zejména vystoupení, která rušila nadměrným hlukem. Zakázali tak například používání bicích nástrojů nebo elektrických zesilovačů hluku.

V minulém roce řešili strážníci 306 přestupků porušujících vyhlášku z roku 2016, letos jich bylo jen do července 374. Většina provinění se týkala právě Prahy 1 a jejího historického centra. Zatímco ubylo stížností na hluk, Pražané si začali stěžovat právě na obří pandy či kluzké chodníky po bublinách.

(pel)