Turecko vyhrožuje, že do Evropy vypustí téměř 4 miliony uprchlíků.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan znovu vyhrožuje Evropě. V případě, že evropské země označí turecký vojenský útok na severu Sýrie za invazi, pošle Ankara do Evropy 3,6 milionu syrských běženců. 

„Není nic lehčího než otevřít brány a pustit 3,6 milionu uprchlíků do Evropy,“ řekl Erdogan.

Turecký prezident odmítl veškerou kritiku vpádu do Sýrie a postup Ankary proti Kurdům hájil.

„Turecko bude ignorovat kritiku operace Jaro míru, která byla zahájena proti teroristickým elementům, včetně zahraničních, které se volně pohybují po Sýrii,“ uvedl.

Operace podle něj přispěje k mírovému řešení situace v Sýrii a k budoucímu uspořádání této země. Erdogan se domnívá, že se díky zásahu tureckých vojsk „obnoví demografické složení obyvatelstva“ na severu Sýrie.

Erdogan se také snažil rozptýlit obavy z toho, že nastalého chaosu využijí zajatí teroristé z organizace Islámský stát (IS) k útěku z věznic, které dosud střeží Kurdové.

„Turecko bude držet bojovníky IS, které je potřeba mít uvězněné, a další pošle do jejich zemí původů, pokud je přijmou.”

První den ofenzivy si Turecko pochvaluje. Podle Ankary byly obsazeny vybrané cíle a zahynulo 109 teroristů. Erdogan chce z pásu u svých hranic vytlačit Kurdy a vytvořit tam bezpečnou zónu, kam by přesunula část syrských uprchlíků.

(pel)