Čína v odvetě za vypovězení sesterské smlouvy Prahy s Pekingem zastaví financování klubu Slavia Praha. (Ilustrační foto)

Čína se pomstí Praze za ukončení smlouvy s Pekingem tím, že potrestá pražskou fotbalovou Slavii. Přestane klubu dávat peníze, varoval prezident ČR Miloš Zeman. Podle hlavy státu Čína v odvetě za vypovězení sesterské smlouvy Prahy s Pekingem zastaví financování klubu Slavia Praha.

Slavia je ve vlastnictví čínských firem. V současné době je nejúspěšnějším domácím fotbalovým klubem, když postoupila do základní skupiny Ligy mistrů.

„Má být zastaveno financování Slavie Praha,“ prohlásil Zeman v TV Barrandov.

Podle něho jde o důsledek jednání vedení hlavního města v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Zdroj své informace však Zeman neuvedl.

„Byla to nejúspěšnější čínská investice v České republice. Bohužel jedna z mála úspěšných, toho lituji. Ale o to více jsem obdivoval vzestup Slavie a její úspěchy,“ uvedl Zeman na adresu investice čínských firem do fotbalové Slavie.

„Jestli pan primátor Hřib si připíše na konto svých politických úspěchů, nebo spíše neúspěchů, to, že se ocitne v potížích pražský fotbalový klub, tak si myslím, že to může potěšit jenom sparťany,“ doplnil Zeman.

Slavii Praha v současnosti vlastní čínský developer Sinobo. Minoritní podíl v klubu drží státní firma CITIC, která v Česku sanovala problematické aktivity společnosti CEFC.

Zeman dále naznačil, že dalším odvetným krokem Číny má být odklonění některých leteckých linek, které měly směřovat do Prahy, do Chorvatska.

„Pirátské aktivity primátora Hřiba jsou politický amatérismus,“ zdůraznil.

Podotkl také, že Čína svou reakci vůči krokům Prahy sice poněkud přehnala, ale prvotním impulsem pro tuto reakci byl podle něj primátor Hřib.

Peking ve čtvrtek recipročně vypověděl sesterskou smlouvu s Prahou, kterou pražští radní vypověděli již v pondělí. Praha tak učinila kvůli neochotě čínské strany zabývat se změnou smlouvy – vypuštěním pasáže o uznání politiky jedné Číny.

Velvyslanec Čang Ťien-min tento týden vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. Pohrozil, že v opačném případě Praha pocítí újmu svých vlastních zájmů.

Vedení Prahy argumentovalo tím, že jiná města zmínku o jednotné Číně ve svých smlouvách s Pekingem nemají. Smlouvu s Pekingem obsahující zmínku o podpoře politiky jedné Číny uzavřelo bývalé vedení Prahy vedené primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). (sfr)