Senátoři USA chtějí Turecko potrestat za invazi do Sýrie protitureckými sankcemi.

Senátoři Spojených států hrozí Turecku zavedením tvrdých amerických sankcí kvůli zahájení turecké operace proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie. Takovýto postup totiž navrhují v případě pokračování operace republikánský senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Chris Van Hollen. Americký prezident Donald Trump je připravený postihy podpořit, pokud Ankara nebude postupovat „nejhumánnějším možným způsobem“.

Návrh připravovaný zástupci obou stran v americkém Kongresu by zastavil vojenskou pomoc Spojených států pro Turecko a uvalil sankce mimo jiné na aktiva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Další součástí zveřejněného nástinu opatření jsou sankce proti zahraničním vojenským nákupům Turecka.

Podle Grahama bude mít opatření mezi zákonodárci takovou podporu, že jej prezident Trump nebude moci vetovat.

Nálety a ostřelování začaly několik dní poté, co Trump ohlásil, že ze stejného regionu se stahují američtí vojáci. Trump je kvůli tomuto kroku pod palbou kritiky, a to i ze strany republikánských politiků.

Například Graham prohlásil, že vláda USA „hanebně opustila“ Kurdy, kteří pomohli v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS).

Šéf Bílého domu kritiku ohledně stažení vojáků odmítl s tím, že Graham „by tam chtěl zůstat dalších 200 let a možná přidat pár set tisíc lidí“.

„V tomhle s Lindseym nesouhlasím. Ale řeknu vám, že souhlasím ohledně sankcí,“ uvedl.

Prý uvažuje o mnohem tvrdší odpovědi, než jsou sankce, pakliže „to (Erdogan) neprovede nejhumánnějším možným způsobem“. Hranici humánnost by prý stanovil za chodu.

Turecká armáda od počátku ofenzivy na severovýchodě Sýrie leteckými údery a dělostřeleckou palbou zasáhla 181 objektů kurdských milic.

Arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) hlásí, že zasaženo bylo i vězení se zadrženými bojovníky takzvaného Islámského státu (IS).

Ankara ve středu zahájila několik dní předem avizovanou operaci proti kurdským milicím YPG, které jsou součástí SDF. Tvrdí, že chce na jižní straně své hranice se Sýrií vytvořit bezpečnostní zónu, která umožní návrat syrských uprchlíků. Ofenzivu odstartovaly vzdušné údery, večer turecké ministerstvo obrany oznámilo začátek pozemní operace.

(pel)