Pražští radní schválili vypovězení partnerské smlouvy s Pekingem.

Lidská práva zvítězila nad možností mít v pražské zoo zapůjčenou pandu z Číny. Praha vypoví partnerskou smlouvu s Pekingem, rozhodli pražští radní. Vedení hlavního města chtělo z dokumentu vypustit klauzuli o uznání jednotné Číny, kterou považuje v takovémto dokumentu za nadbytečnou. Čína takovouto změnu smlouvy odmítá. Vypovězení smlouvy musí ještě schválit zastupitelé.

Dokument s Pekingem uzavřelo předešlé vedení města v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) v roce 2016.

Současní představitelé Prahy, vedené koalicí Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě, tvrdí, že pasáž o respektování politiky jedné Číny je ve smlouvě nadbytečná a neobjevuje se v obdobných smlouvách Pekingu s jinými metropolemi.

V reakci na kroky Prahy zrušila čínská strana vystoupení několika českých souborů, které mají spojení s Prahou, případně mají jméno metropole ve svém názvu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznili, že vláda politiku jedné Číny respektuje, nemůže ale ovlivňovat kroky demokraticky zvolené samosprávy.

Primátor Hřib se kvůli postoji k Číně dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem, který konstatoval, že nepovažuje za rozumné rušit vystoupení českých umělců, ale zároveň čínský postoj respektuje coby odvetu za kroky pražského vedení.

Smlouva s Čínou z roku 2016 zakotvuje kulturní a hospodářskou spolupráci mezi oběma městy. Právě kvůli třetímu článku smlouvy, hovořícímu o politice jedné Číny, smlouva sklidila vlnu kritiky. Tehdejší opozice z řad TOP 09 a ODS uváděla, že podobné klauzule do smluv mezi městy nepatří a nemá ji tam kromě Prahy žádné z evropských měst.

A lidská práva porazila i pandu. Bývalá primátorka Adriana Krnáčová, která smlouvu s Pekingem uzavřela, usilovala totiž o to, aby Čína pražské zoo zapůjčila pandu.

Nakonec však z plánu sešlo, protože prezident Miloš Zeman údajně nepožádal čínského prezidenta o zapůjčení pand do ČR. Nové vedení hlavního města navíc o chov nemá zájem, zejména kvůli jeho finanční náročnosti.

(pel)