Útočník z Paříže měl vazby na IS a Al-Káidu, odhalili vyšetřovatelé.

Útočník v Paříži Michael Harpon, který na policejní prefektuře napadl s nožem své kolegy a ubodal 4 lidi, se znal s teroristy. Vyšlo totiž najevo, že měl vazby s teroristickými organizacemi Islámský stát a Al-Káida. Atentátník se podle prokurátora hlásil k radikálnímu islámu. Policie tak útok vyšetřuje jako teroristický čin. 

Při domovní prohlídce u útočníka byla zadržena také jeho žena a vzata do vazby. I ta je muslimského vyznání. Vypověděla, že její manžel prý slyšel hlasy.

Zůstává i nadále ve vazbě, policie se domnívá, že by jim mohla poskytnout podstatné informace svědčící proti jejímu manželovi.

Krátce po činu se uvažovalo, že za činem mohly být osobní problémy, Harpon měl prý spory s jedním z nadřízených.

Vyšetřovatelé později z počítače a výpisu mobilu zjistili, že Harpon měl vazby na Islámský stát nebo Al-Káidu.

Čin je nyní vyšetřován jako mnohonásobná vražda související s teroristickým počínáním.

„Ve světle důkazů v této fázi shromážděných kriminalisty se národní protiteroristická jednotka prokuratury ujala vyšetřování činů spáchaných ve čtvrtek na policejní prokuratuře,“ uvedla pařížská prokuratura.

Harpon, který byl zaměstnancem pařížské policejní prefektury nožem zaútočil na své kolegy. Zabil tři policisty a jednoho administrativního pracovníka. Další člověk byl těžce zraněn, ale není v ohrožení života.

(pel)