Opice ve sněmovně vydělali v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. (foto: Sotheby´s)

Opice ve sněmovně vydělali v přepočtu více než čtvrt miliardy korun. Došlo k tomu však nikoliv ve skutečné poslanecké sněmovně, nýbrž v aukční síni Sotheby’s v Londýně, kde se vydražila malba streetartového umělce Banksyho za téměř 9,9 milionu liber (287 milionů korun), včetně aukčních poplatků. 

Banksy na své olejomalbě s názvem Devolved parliament (Přenesený parlament) zachytil šimpanzi v zasedacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu.

Částka, za kterou se obraz vydražil, je ve srovnání s dalšími prodanými Banksyho díly rekordní. Kdo dílo koupil, není známo.

Dražba trvala třináct minut a úspěšný dražitel nakonec nabídl 8,5 milionu liber (246 milionů korun). S aukčními poplatky se cena díla vyšplhá na 9 879 500 liber.

Před dražbou „šimpanzího“ obrazu bylo  nejvyšší částkou, za kterou se Banksyho dílo vydražilo, 1,87 milionu dolarů (43,8 milionu korun). Zaplatil je kupec na aukci síně Sotheby’s v New Yorku v roce 2008 za dílo Keep it Spotless (Udržujte bez poskvrny).

Sněmovna plná šimpanzů je největší známou malbou Banksyho. Dílo měří více než čtyři metry na šířku a přes dva a půl metru na výšku. Vzniklo zhruba před deseti lety a poprvé bylo k vidění v roce 2009 na výstavě v Bristolu, tehdy pod názvem Question Time (Čas na dotazy).

Umělec jej ale později přepracoval. Banksy patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v palestinském Pásmu Gazy. (sfr)