Severní Korea odpálila z ponorky balistickou raketu.

Severní Korea odpálila balistickou raketu z ponorky. Raketa typu Pukguksong byla vypálena jen den poté, co KLDR slíbila Spojeným státům obnovit jednání o likvidaci jaderných zbraní. Střela vyslaná od východního pobřeží KLDR směrem k Japonsku urazila vzdálenost 450 kilometrů a dosáhla výšky 910 kilometrů.

Japonsko podalo proti odpalu severokorejské rakety oficiální protest s tím, že střela dopadla do japonské výlučné ekonomické zóny (EEZ). Podle japonského ministra obrany Taróa Kóna se jednalo o „vážné ohrožení japonské národní bezpečnosti“.

Spojené státy dnes vyzvaly Severní Koreu, aby se zdržela provokací a pokračovala v jaderných rozhovorech.

„Apelujeme (na KLDR), aby se zdržela provokací, řídila se rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a setrvala u jednání s cílem zajistit mír a stabilitu na Korejském poloostrově a dosáhnout jaderného odzbrojení,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Americko-severokorejské rozhovory stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji, který skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces.

Severní Korea od setkání Trump s Kimem v červnu v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi provedla již devět zkoušek balistických raket krátkého doletu.

(pel)