České vládě hrozí znovu rozpad, tentokrát kvůli bankovní dani. ČSSD trvá na jejím zavedení, ale premiér Andrej Babiš (ANO) to dlouhodobě odmítá. Sociální demokracii pohrozil dokonce vypovězením koaliční smlouvy.

V Česku znovu hrozí rozpad koaliční vlády Babišova hnutí ANO a ČSSD. Sociální demokraté trvají na zavedení bankovní daně. Premiér Andrej Babiš (ANO) je však dlouhodobě proti. ČSSD vzkázal, že je připraven vypovědět koaliční smlouvu. 

„Pokud by se to stalo, že by to navrhli, tak je to porušení koaliční smlouvy a my tu koaliční smlouvu vypovíme, řekl Babiš v pořadu ČT.

Variantu, že strana navrhne bankovní daň formou poslaneckého návrhu, připustila ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„Myslím, že bychom se neměli plazit před bankami. Návrh bankovní daně máme připraven a předložíme, pokud se nedohodneme v koalici,“ uvedla ministryně.

Babiš vidí za prohlášením ministryně za marketingový tah. Dodal, že zdanění bank není v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě.

„Bylo by dobré, aby si ČSSD konečně přečetla programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu. Bankovní daň tam není,“ uvedl premiér.

Podle něj by bankovní daň znejistěla celé podnikatelské prostředí a poškodila všechny občany. Za maximum možného označil založení nového investičního fondu, na němž našel shodu s bankami.

Čtyři největší banky působící v ČR investují do fondu 7 miliard. Cílem má být investovat do projektů, které Česko „potřebuje pro svůj sociální a ekonomický rozvoj“. Zaměřen má být zejména na veřejnou infrastrukturu.

(pel)