Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce zrušit slevy na daních pro manželky a manžele, kteří nepracují a o nikoho nepečují.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce zrušit slevy na daních pro manželky či manžele, kteří nepracují a o nikoho doma nepečují. Maláčová tak plánuje zalepit díry v rozpočtu po zavedení zálohovaného výživného. ODS návrh označila jako socialistický nápad, jak někomu sebrat jeho vydělané peníze a vyhlášení třídního boje proti bohatším. 

Informovaly o tom Novinky.cz.

„Máme u nás třeba daňovou slevu na nepracující manželku. Tu rušit nechci. Chci ale, aby ji přestaly pobírat manželky nebo manželé, kteří o nikoho nepečují. Kteří nepracují, ale mohli by. Podle našich propočtů je to asi 76 tisíc osob, které ročně dostávají daňovou slevu zhruba 25 tisíc Kč,“ napsala Maláčová na sociální sítě.

Dodala, že stát by tak ušetřil až 2 miliardy ročně. Maláčová prý nevidí důvod, aby stát takto dával luxusní kapesné bohatým lidem.

Vybrané peníze by měly pokrýt zálohované výživné, na které jsou vyčísleny náklady na 886,2 milionu korun za první rok, a to po odečtení částky, kterou se podaří zpátky po dlužnících vymoci.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) není nápad seriózní. Maláčovou již vyzvala, aby definovala, koho by se vyšší zdanění týkalo.

„Pokud MPSV ústy paní ministryně navrhuje, aby se sleva nevztahovala na ‚bohaté lidi‘, musí také dodat, kde je ta hranice onoho bohatství,“ uvedla pro Novinky.

Návrh odsoudili občanští demokraté, podle kterých jde o další socialistický nápad, jak někomu sebrat jeho vydělané peníze.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Jana Skopečka (ODS) chce Maláčová trestat manžele. Za plánem ministryně vidí snahu zdanit ty, kterým se více daří.

„Prostě heslo paní ministryně je: Když nejsem schopna racionalizovat sociální dávky a šetřit, vyhlásím třídní boj proti bohatším,“ dodal.

Šéf SPD Tomio Okamura označil nápad Maláčové za výstřel od boku.

Ministryně chce také stanovit minimální výživné ve výši tisíc korun. Na zálohované výživné by podle návrhu MPSV měl nárok samoživitel ve chvíli, kdy druhý rodič dvakrát za sebou nezaplatí alimenty a rodič vychovávající děti na něj podá návrh na exekuci.

(pel)