Růst české ekonomiky ve 2. čtvrtletí 2019 zrychlil na 2,8 procenta.

Ekonomika v České republice zrychluje. Meziroční růst ekonomiky Česka ve 2. čtvrtletí zrychlil na 2,8 procenta, v 1. kvartálu činil 2,7 procenta. Mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,7 procenta. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Také ve druhém čtvrtletí významně rostly mzdové náklady podniků, meziročně o 7,1 procenta. S tím souvisí i meziroční růst peněžních i nepeněžních příjmů domácností o 3,5 procenta,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Podle analytiků se jedná o nejsilnější meziroční růst české ekonomiky od prvního čtvrtletí roku 2018.

Podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky lze považovat současný růst nadále za solidní, i když česká ekonomika je již za vrcholem svého hospodářského cyklu a postupně zpomaluje, což je do značné míry ovlivněno i vývojem v zahraničí.

V rámci Evropy jsou poslední údaje o růstu české ekonomiky nadprůměrné, i podle analytiků ale ve druhé polovině roku růst zpomalí. Důvodem je hlavně slabý výkon německé ekonomiky a brexit.

Statistici zveřejnili také údaje o vývoji příjmů a spotřeby domácností. Reálné příjmy domácností meziročně stouply o 3,5 procenta a jejich spotřeba o 2,9 procenta.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 34 995 korun.

(pel)