Středočeský krajský úřad, kterému vládne hnutí ANO v čele s Jaroslavou Jermanovou, zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) týkající se jeho možného střetu zájmů. (Foto: Jermanová s Babišem, hnutí ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu vyvázl. Středočeský krajský úřad zastavil přestupkové řízení kvůli možného Babišova střetu zájmů a rozhodl tak, že český premiér média neovládá. Podle organizace Transparency International (TI), která kvůli podezření podala podnět úřadům, není rozhodnutí kraje překvapivé. Řídí ho totiž hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), a je tedy otázkou, zda krajský úřad může jednat v této věci nepodjatě a nezávisle. 

„Rozhodnutí nás nepřekvapilo. Jde o další příklad, kdy instituce řízené hnutím ANO rozhodují ve prospěch Andreje Babiše, a ilustrují tak jeho enormní střet zájmů. V podstatě není exekutivní instituce, kde by podjatost nehrozila,“ napsal ředitel TI David Ondráčka.

Organizace tvrdí, že Babiš i nadále ovládá holding Agrofert a média, čímž porušuje zákon o střetu zájmů.

Případem se v první instanci zabýval městský úřad v Černošicích, který v lednu poprvé rozhodl v Babišův neprospěch.

Dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 tisíc korun.

Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který březnu rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání.

V srpnu v Černošicích opět shledali u Babiše střet zájmů, krajský úřad po dalším odvolání ve čtvrtek řízení pravomocně zastavil. Odvolat se již není možné.

Protikorupční organizace zpochybnila celý postup.

„Je s podivem, že když se přestupek nestal a bylo to krajskému úřadu tak jasné, proč vůbec vracel rozhodování do Černošic. Okolnosti skutku jsou stále stejné,“ uvedl právník Petr Leyer.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) podala v červenci na premiéra žalobu kvůli poškozování svého dobrého jména. Babiš o TI mluví opakovaně jako o zkorumpované organizaci.

(pel)