Ministryně Schillerová zůstává nadále šéfkou resortu financí. Na funkci nehodlá rezignovat, i když se nedávno nechala vyfotit stylizována jako prodavačka.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nehodlá rezignovat kvůli svým hanlivým výrokům na adresu Senátu. Na výzvu k rezignaci, k níž ji vyzval senátor Tomáš Czernin (TOP 09), nechce ministryně již více reagovat.

Ministryně financí Alena Schillerová odmítá odstoupit z funkce v reakci na kritiku za své vyjádření na půdě Sněmovny. V něm nazvala Senát a opozici „špínou“.

„Dostávám desítky zpráv od lidí, které neznám. Není tam jediný hlas na podporu této žaloby. Jsou tam vzkazy na podporu prezidenta a vzkazy typu, jak se tu utrácí peníze daňových poplatníků, jak se tu mlátí prázdná sláma. A dokonce si dovolím, nepoužívám tvrdé výrazy, jeden z nich citovat: Je to opoziční a senátorská špína,“ prohlásila ministryně financí v parlamentní rozpravě o ústavní žalobě na prezidenta Zemana.

„Považuji za zcela nepřijatelné, aby členka české vlády kdekoli, tím méně na půdě parlamentu, užívala takto totalitní vyjádření,“ napsal Czernin v otevřeném dopise Schillerové.

„Citovala jsem textovou zprávu, která mi přišla mezi stovkami dalších,“ hájila se opět Schillerová v TV Prima.

Jestli se s tím výrokem ztotožňuje, přímo neodpověděla.

„Vzhledem k tomu, jak si pak ten výrok žil vlastním životem, je pro mě poučením si to na půdě Sněmovny rozmyslet,“ konstatovala však Schillerová.

„Nebudu reagovat na rezignaci. Nikdy jsem nenazvala Senát špínou, jen jsem reagovala na to, co se ve Sněmovně dělo.“

„Jsem právník, i když ne ústavní, ale jde pouze o názory jiných ústavních právníků, kde jde pouze o názory a o vlastizradě nemůže být řeč. Výrok mi za ANO nikdo nevytkl, ani premiér Babiš,“ podotkla Schillerová. (sfr)