Česko se propadlo v žebříčku digitální konkurenceschopnosti a to zejména kvůli pomalé elektronizaci státní správy.

Česko se propadlo v žebříčku digitální konkurenceschopnosti a to zejména kvůli pomalé elektronizaci státní správy. Výsledek objektivní studie je v příkrém rozporu s tím, jak Českou republiku před celým světem vykreslil Andrej Babiš ve svém projevu na Valném shromáždění OSN. 

Česko kleslo v žebříčku digitální konkurenceschopnosti z loňské 33. pozice na 37. místo. Zaostalo kvůli problematickému regulatornímu prostředí pro podnikání a nízké úrovni elektronizace státní správy.

Vyplynulo to z údajů švýcarského institutu IMD.

Premiér Babiš naopak na plénu OSN mluvil o „ohromných úspěších České republiky, které potvrzují jak naše ambice, tak naše dovednosti“.

„Nakonec jsme se vrátili na správnou cestu díky úsilí a dobré vůli našich občanů, malých i velkých společností, podnikatelů i zaměstnanců,“ deklaroval Babiš, který v projevu vyzdvihl, že se v posledním hodnocení mezinárodního Indexu sociálního rozvoje Česká republika umístila na 24. příčce v kvalitě života mezi 140 zeměmi. Ve srovnání s loňským rokem si tak polepšila o dvě místa.

A předestřel svoji vizi budoucích technologických úspěchů ČR.

„Máme jasnou vizi do roku 2030. Zakládá se na mimořádné podpoře výzkumu, rozvoje a inovací,“ podotkl.

S tím, že vláda již brzy představí Národní hospodářskou strategii, „která bude propojovat vědu, průmysl, energetiku a vzdělávání a bude zahrnovat i využití nejmodernějších technologií, od úplné digitalizace hospodářství po zavedení umělé inteligence do řady oblastí“.

Babiš v projevu na půdě OSN oznámil, že „cílem (ČR) je stát se evropským lídrem v inovacích a umělé inteligenci a zemí, která bude pro zbytek světa příkladem“.

Průzkum švýcarského institutu IMD však poukazuje na objektivní zhoršování situace v ČR ve srovnání se světem, což dokazuje pokles na 37. místo.

Srovnání vychází z 50 indikátorů v rámci jedné ze tří hlavních kategorií, kterými jsou schopnosti země osvojovat si nové technologie, schopnost vytvářet inovace a připravenost na budoucí vývoj.

Pořadí v žebříčku digitální konkurenceschopnosti je na prvních pěti příčkách stejné jako v loňském ročníku. Na prvním místě jsou USA, následované Singapurem, Švédskem, Dánskem a Švýcarskem.

V letošním žebříčku Česko předběhlo Polsko, které obsadilo 33. pozici. Maďarsko skončilo na 43. a Slovensko na 47. pozici.

Letošní ročník zaznamenal výrazné posilování asijských zemí díky rozvoji technologické infrastruktury a rostoucí dravosti ekonomik v oblasti nových technologií.

Hongkong a Jižní Korea se tak nově propracovaly mezi světovou první desítku.

V žebříčku si z těchto důvodů polepšily i Tchaj-wan a Čína, když poskočily na 13., respektive 22. příčku.

Celkový výsledek Česka v digitální konkurenceschopnosti snižuje regulatorní prostředí pro podnikání, kde se například v obtížnosti založení podnikání či ve vymáhání smluvního práva Česko řadí v žebříčku IMD až na 49. místo. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

DOKUMENT: Projev premiéra Babiše na Valném shromáždění OSN. „Chceme být lídrem“