Dánská ekologická strana Alternativa chce zakázat dětem ve školkách a školkách podávat červené maso. Prý moc škodí klimatu...

Dánská ekologická strana Alternativa navrhuje ve školkách a školách zakázat podávat dětem červené maso. Konzumace červeného masa prý škodí ovzduší. Navrhované opatření by podle tamní radní Francisky Rosenkildové mělo pomoci zlepšit klima a přispět ke snížení emisí. 

„Červené maso má masivní dopad na klima. To, co člověk konzumuje doma, je jeho věc, ale my jako zastupitelé máme povinnost přijmout ambiciózní plán v oblasti ochrany klimatu. Proto navrhuji, abychom červené maso vyřadili z jídelníčků v obecních institucích,“ řekla Rosenkildová.

Dánské úřady mají hotovou strategii, podle které chtějí snížit údajný vliv jídla v institucích Kodaně na klimatické změny.

Rosenkildová chce jít ještě dále a předložila proto návrh jako dodatek k návrhu magistrátu omezit do roku 2025 o čtvrtinu produkci skleníkových plynů z jídel distribuovaných městskými institucemi.

Předloha jí připadala málo ambiciózní, a proto by se z jídelních lístků mělo stáhnout zejména hovězí a jehněčí, protože krávy a ovce se nejvíce podílejí na znečišťování, neboť produkují nejvíce metanu.

Týkalo by se to pouze institucí, které vydávají jedno až dvě jídla denně. Vyjmuty by z něj byly třeba domovy důchodců.

„Jsme svobodní, můžeme si koupit jídlo, které chceme, ale klima je důležitější než právo jednotlivce jíst obecní hovězí maso a my jako politici musíme převzít vedení,“ prohlásila dánská politička.

(pel)