Německo dá v přepočtu 1,3 bilionu korun na klimatická opatření tak, aby splnilo své závazky do roku 2030. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Německo dá v přepočtu 1,3 bilionu korun na klimatická opatření tak, aby splnilo své ekologické závazky do roku 2030. Vládní koalice CDU/CSU a SPD po sáhodlouhém jednání schválila „balíček“ opatření na ochranu klimatu a snížení emisí, který poplatníky vyjde na celkem 50 miliard eur (1,3 bilionu korun).

Klimatická opatření by měla pomoci splnit Německu jeho ekologické závazky do roku 2030.

Kvůli emisním povolenkám by měly stoupnout ceny benzínu a nafty. V prvním roce fungování nového systému vzrostou ceny o zhruba tři centy (0,78 koruny) za litr a do roku 2026 o celkem deset centů (2,59 koruny) za litr.

Koaliční vláda kancléřky Merkelové se shodla také na podpoře v oblasti bydlení, kde bude poskytovat finanční na zateplení domů a výměny starých topení. takto chce dotovat až 40 procent nákladů.

Od roku 2026 nebude v Německu možné k topení využívat energii z topných olejů a takové kotle se nesmějí do domů a bytů už vůbec instalovat.

Větší finanční podporu bude německá vláda poskytovat elektromobilům, alternativním pohonům nebo železniční a městské hromadné dopravě, jež by v důsledku toho měla zlevnit.

Další opatření v rámci německého klimatického balíčku se týkají ekologické energetiky, tedy především slunečných a větrných elektráren.

Nově přijatá opatření mohou mít vážné negativní důsledky pro českou ekonomiku a to například v podobě zdražení elektřiny v ČR. (sfr)