Do protestu proti klimatickým změnám se v rámci "Týdne pro klima" zapojili i studenti na Šalamounových ostrovech v Oceánii.

Celosvětový protest za ochranu klimatu začal v Česku studentskou. Mladí lidé demonstrují v Praze na Starometkém náměstí i na dalších místech republiky. K protestu se mimo jiné přidali také školáci na Šalamounových ostrovech, jež leží v Oceánii východně od Papuy-Nové Guiney.

Studentskou stávkou začal „Týden pro klima“.  Čeští studenti se na různých místech přidávají k celosvětovému protestu za ochranu klimatu.

Navazují tím na předchozí čtyři stávky, kterými se letos na jaře připojili k ekologické iniciativě Fridays for Future.

Týden pro klima nabídne vedle protestních shromáždění i vzdělávací, debatní či kulturní program.

V Praze studenti protestují na Staroměstském náměstí, odkud se vydávají na průvod centrem Prahy. Odpoledne na protest navazuje Festival pro budoucnost na Střeleckém ostrově, kde vystoupí také odborníci na klimatické změny.

V Brně se demonstruje na Moravském náměstí. Protesty a další akce se konají i v dalších zhruba 40 městech ČR.

Iniciativu Týden pro klima v ČR podpořily mimo jiné organizace Greenpeace nebo NaZemi, ale i některé kulturní instituce, jako je Institut umění – Divadelní ústav (IDU), který na své budově v Celetné ulici v Praze vyvěšuje černé vlajky.

Do stávky v Brně se zapojí Divadlo Husa na provázku nebo HaDivadlo.

Za lepší ochranu klimatu demonstrují lidé ve 160 zemí světa. Cílem je zabránit údajné ekologické katastrofě.

Akce se konají například v Tokiu, v Brisbane, ale také na Šalamounových ostrovech v Oceánii, kde se tamní domorodí studenti vydali protestovat na pobřeží v tradičních oděvech a se štíty v rukou.

Švédská iniciátorka celosvětového hnutí Greta Thunbergová se v pátek zúčastňuje manifestace u sídla OSN v New Yorku, kde se bude konat klimatický summit.

Velká demonstrace za důslednější boj proti klimatickým změnám probíhají také v Berlíně, kde německá vláda schvaluje opatření ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2).

V Bruselu budou ministři dopravy zemí EU jednat o snižování emisí z dopravy s cílem dosáhnout v polovině století uhlíkovou neutralitu. (sfr)