Na pražské shromáždění odborové centrály dorazilo přes 1500 odborářů z celého Česka. Požadují růst mezd až o 7 procent nebo kratší pracovní dobu. (foto: Twitter ČMKOS)

Odboráři požadují v roce 2020 růst mezd o 6 až 7 procent. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude také usilovat o delší dovolenou nebo zkrácení pracovní doby bez snížení výdělků. 

„Naše požadavky nejsou ultimativní, je to přání. Chceme, aby se investovalo a byl zisk, ale chceme také, aby z něj něco měli i zaměstnanci a jejich rodiny. Někteří řeknou, že se vlamujeme do otevřených dveří, ale není to pravda,“ uvedl předseda svazu Josef Středula na shromáždění v Praze.

Podle něj se české ekonomice daří dobře a recesí se „straší jen proto, aby se nemuselo přidávat“.

Odboráři budou usilovat o o zkrácení pracovní doby o půl hodiny denně bez snížení výdělku a pětitýdenní dovolenou pro všechny pracovníky.

Předák zopakoval také požadavek na růst minimální mzdy. Podle ČMKOS by se měla zvednout o 1650 korun na 15 tisíc korun. Zaměstnavatelé by přidali nejvýš 700 korun.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) řekla, že navrhne navýšení o 1350 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už dřív uvedla, že by růst minimálního výdělku měl držet krok s růstem ostatních mezd.

Kromě firem mohou za nízké mzdy podle ČMKOS také příliv levné pracovní síly z ciziny, dlouhá pracovní doba a nedostatek kolektivního vyjednávání. Adekvátní růst mezd by se podle nich v příštím roce měl pohybovat kolem šesti až sedmi procent.

Podle Hospodářské komory se zaměstnavatelé v roce 2020 chystají výdělky zvýšit v průměru o šest procent i bez tlaku odborů. Nejrychleji by měla mzda růst lidem s nižší kvalifikací, pracovníkům ve službách a řemeslníkům.

(pel)