Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi v Česku klesne z 20 na 5 procent.

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude zákazníky v Česku od příštího roku finančně bolet o něco méně, než dosud. Pokuta za odchod se jim sníží a zkrátí se také lhůta pro převod čísla. Rozhodlo o tom Sněmovna, která schválila novelu zákona o elektronických komunikacích. 

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne z 20 procent na 5 % z ceny, která zákazníkovi zbývá zaplatit v období do data konce smlouvy.

V případě smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání neplatili již v případě odchodu k jinému operátorovi žádnou pokutu.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí ze současných deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny.

Zákazník by při přechodu ke konkurenčnímu operátorovi ani nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by uvedené změny měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku i k poklesu cen.

Zákon ještě musí posoudit Senát.

Novela však bude účinná až od dubna roku 2020 místo původně plánovaného ledna. Odklad poslanci podpořili s ohledem na možné průtahy v legislativním procesu a ve snaze poskytnout operátorům čas na to, aby se na změny připravili.

Podle některých zákonodárců by novela mohla zlepšit prostředí pro vstup nového operátora na mobilní trh.

Jiní zase upozorňovali na přetrvávající rozdíly mezi mobilními tarify pro běžné klienty a neveřejnými cenově výhodnějšími nabídkami pro velké zákazníky.

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu hlasy 164 ze 165 přítomných poslanců.

Změny ohledně přechodu mezi operátory se budou vztahovat i na živnostníky, pro něž nyní platí přísnější podmínky než pro ostatní klienty. (sfr)