Německá ekonomika je na prahu recese. Riziko poklesu ekonomiky v Německu je nejvyšší za sedm let, vzrostlo na 60 procent.

Německé ekonomice hrozí recese. Předpověděl to tamní institut IMK. Pravděpodobnost hospodářské recese v Německu vzrostla na téměř 60 procent, tedy na nejvyšší úroveň od přelomu let 2012 a 2013. Na německou ekonomiku mají negativní vliv obchodní spory a nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

„Čím dál víc uvadá naděje, že by domácí poptávka mohla zachránit Německo od recese. To zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku, aby přikročila k dalšímu uvolnění měnové politiky,“ uvedl Sebastian Dullien z IMK.

Hodnota indexu sledujícího riziko recese v Německu se výrazně zvýšila na 59,4 procenta ze srpnových 43 procent.

Německý hospodářský institut IfW ve středu předpověděl, že ekonomika země vstoupí do recese už v nynějším třetím čtvrtletí. Recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Ve 2. čtvrtletí letošního roku se hrubý domácí produkt (HDP) Německa snížil o 0,1 procenta oproti prvnímu kvartálu, ve kterém vzrostl o 0,4 procenta. IFW nyní předpokládá, že ve 3. čtvrtletí HDP klesne o 0,3 procenta.

Německé hospodářství se potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl.

K poklesu německé ekonomiky přispívá také obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

(pel)