V Německu uvažují zákaz vozů SUV ve městech. (Ilustrační foto)

V Německu odstartoval boj proti sportovně-užitkovým vozům známých pod zkratkou SUV. Důvodem je tragická dopravní nehoda v centrální části Berlína, kdy řidič automobilu typu SUV zabil při najetí na chodník čtyři lidi, včetně tříletého dítěte. Tamní politici proto začali přemýšlet o tom, že je potřeba vozidla kategorie SUV ve městech zakázat.

„Taková obrněná auta nepatří do města,“ řekl Stephan von Dassel, radní v berlínském městském obvodě Mitte (Střed) za Zelené.

Podle něj jsou auta i klimatičtí zabijáci.

„Jsou to zabijáci klimatu, nebezpeční i bez nehod, každá chyba řidiče se stává životním nebezpečím pro nevinné,“ dodal.

Politici proto začali mluvit o tom, že je potřeba vozidla kategorie SUV ve městech zakázat.

Stejný požadavek jako část Zelených vyslovila i organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe. Ta dříve dokázala prosadit zákazy jízdy starších dieselů v některých německých městech.

A ozvaly se i další organizace, např. Greenpeace přišla bez uvedení zdroje s tvrzením, že při srážce s SUV je pro chodce o 50 % vyšší riziko úmrtí.

Politici křesťanských a svobodných demokratů (CDU a FDP) ale debatu o jakýchkoliv zákazech nebo omezení sportovně-užitkových vozů odmítli.

Při tragické nehodě vjel dvaačtyřicetiletý řidič automobilu Porsche Macan vysokou rychlostí do skupiny chodců. O život přišel tříletý chlapec, jeho 64letá babička a dvojice mužů ve věku 28 a 29 let, tři další lidé utrpěli zranění. Příčina tragické nehody zatím není známa, německá média ale hovoří o tom, že řidič dostal epileptický záchvat, a ztratil tak kontrolu nad vozem.

Vozy kategorie SUV zažívají v posledních letech velký boom, ve většině zemí jsou už nejprodávanějším typem vozidel, v Česku mají více než třicet procent trhu.

(pel)