Zdravotní pojišťovny mají vysoké rezervy, ale nemocnice nemají peníze, kritizovala ČSSD.

Ministerstvo zdravotnictví v čele s šéfem resortu Adamem Vojtěchem (ANO) prý hájí jen zájmy pojišťoven, nikoliv zájmy pacientů. S tímto obviněním přišla koaliční ČSSD, která kritizuje vysoké finanční rezervy pojišťoven a nedostatek peněz pro nemocnice. 

ČSSD proto apeluje na Vojtěchův úřad, aby začal hájit pacienty, ne pojišťovny. Vládní sociální demokracie proto požaduje koaliční jednání k situaci ve zdravotnictví

Podle předsedy sociální demokracie a vicepremiéra Jana Hamáčka je kvůli nedostatečnému financování nemocnic „vážně ohrožena“ kvalita péče o občany.

Podle Hamáčkovy strany stojí některé nemocnice těsně před finančním kolapsem, zatímco na účtech zdravotních pojišťoven je 55 miliard korun, které se dají využít ve prospěch nemocnic.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ve čtvrtek s odbory a zástupci nemocnic a pacientů neshodl na zvýšení dotací pro zdravotnictví pro příští rok.

Peníze se podle organizací sdružených v tzv. krizový štáb českého zdravotnictví mají vzít z rezerv pojišťoven.

Pojišťovny pro příští rok navrhly meziroční navýšení 25 miliard korun. Odbory však požadují 45 miliard.

Na zdravotní péči v příštím roce je zatím vyhrazeno celkem zhruba 346 miliard korun.

ČSSD uvedla, že zdravotnictví je „katastrofálně podfinancované“.

„Zdravotní pojišťovny mají ve svých rezervách dost peněz. Odborná veřejnost i odbory bijí na poplach, ale ministr zdravotnictví tyto finanční prostředky odmítá uvolnit,“ apelovala strana s tím, že „Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven,“ konstatoval Hamáček.

Podle něho prý v době hospodářského růstu „není možné nechat finančně krvácet právě zdravotnictví“.

Tvrdím, že podle analýz hrozí k propadu v hospodaření nemocnic a některé velké i regionální nemocnice „jsou před kolapsem“.

„Předložím na stůl jasná čísla a argumenty, které ukáží, že realita je jiná. Já samozřejmě vím a nezastírám to, že zdravotnictví má své problémy, ale rozhodně není v krizi,“ reagoval ministr Vojtěch.

Ten poukázal na to, že na zdravotní péči jde čím dál více peněz.

„Sahat v době prosperity takto radikálně na rezervy, které jsou určené na péči o pacienty v dalších letech, považuji za hazard s českým zdravotnictvím,“ podotkl Vojtěch. (sfr)