Andrej Babiš (ANO) z funkce premiéra neodstoupí, ani když bude obžalován v kauze dotačních podvodů na farmě Čapí hnízdo. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) se svého křesla ve vládě nevzdá. Z funkce premiéra neodstoupí, ani když bude obžalován v kauze dotačních podvodů na farmě Čapí hnízdo. Státnímu zástupci, který má případ na starosti, skončila lhůta a buď podá obžalobu, nebo trestní stíhání zastaví. Babiš je obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. 

„Doufám, že justice rozhodne v můj prospěch, protože budu mít konečně pocit, že tu máme spravedlnost,“ řekl premiér v pořadu TV Prima.

Pokud by státní zástupce Jaroslav Šaroch obžalobu soudu podal, Babiš by z čela vlády neodešel, prohlásil.

Znovu zopakoval, že se žádný podvod ohledně padesátimilionové evropské dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo nestal. Dotaci podle něj firma vrátila, i když na ni měla nárok.

Lhůta pro rozhodnutí státního zástupce skončila v sobotu, ještě v pátek nebylo podle mluvčího státních zástupců Aleše Cimbaly jasné, zda bude prodloužena.

„Lze předpokládat, že v pondělí by mohla být zveřejněna informace,“ řekl Cimbala.

Právě v pondělí přitom trestně stíhaný Andrej Babiš oslaví 65. narozeniny.

Za „absolutní skandál“ Babiš považuje, že je v kauze obviněná i jeho rodina.

Vedle Babiše čelí stíhání jeho žena Monika, švagr Martin Herodes i dcera Adriana Bobeková. Obviněni jsou také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího vyloučila policie k vlastnímu řízení. V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a tři další lidé. Státní zástupce Šaroch ale loni vyhověl jejich stížnosti a obvinění zrušil.

(pel)