Dluhy domácností v Česku se zvýšily na více než 1,7 bilionu korun.

Dluhy domácností v Česku se zvýšily na více než 1,7 bilionu korun. Za rok narostly o 105 miliard. Zadlužení domácností u bank a družstevních záložen v červenci vzrostlo o 10,5 miliardy korun na téměř 1,704 bilionu Kč. Meziročně tak byly vyšší o 104,7 miliardy korun.

Letos v červenci vzrostlo také zadlužení nefinančních podniků. Meziměsíčně stouplo o 13,6 miliardy na 1,129 bilionu korun.

V meziročním srovnání dlužily firmy o téměř 36 miliard Kč více.

Informovala o tom Česká národní banka (ČNB).

Dluhy domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Úvěry na bydlení dlouhodobě tvoří zhruba tři čtvrtiny dluhů domácností.

„Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci července 2019 výše 253 miliard Kč a meziměsíčně vzrostly o jedno procento,“ konstatovala ČNB.

Zadlužení firem má kolísavý vývoj. V lednu, březnu, dubnu a květnu meziměsíčně rostlo. Naopak v únoru a červnu klesalo.

Centrální banka svoji statistiku odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Vedle přímého zadlužení obyvatelstva roste i zprostředkovaný dluh občanů, který způsobuje vláda. Ten se za první pololetí roku 2019 zvýšil o 90,6 miliardy na celkových 1.712,6 bilionu korun. Každého obyvatele Česka tak vláda hypoteticky zatížila dluhem ve výši necelých 161 tisíc Kč.

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Státní dluh prudce vzrostl. Na každého obyvatele Česka už připadá sekera téměř 163 tisíc