Česko předalo do Bruselu odpověď na audit Evropské komise, podle kterého je český premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a stále má vliv na koncern Agrofert...

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poslalo do Bruselu odpověď na první audit Evropské komise k údajnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše (ANO), obsah dokumentu však resort tají. Podle zprávy Komise má Babiš stále vliv na koncern Agrofert. Premiér opakovaně oba návrhy auditů EK vnímá jako pochybné a neprofesionální.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) pro Deník N uvedla, že úřad rozporuje každou větu návrhu auditní zprávy na každé stránce.

Mnoho podkladů, které auditorům úřad dal, se podle ní neobjevilo v předběžné auditní zprávě. Dostálová také prý měla dojem, jako by se kontroloři v průběhu auditu střídali a nepředali si informace.

Na konci května a na začátku června dorazily do České republiky dvě předběžné auditní zprávy EK, které se týkají Babišova možného střetu zájmů.

V prvním dokumentu Komise dospěla k závěru, že Babiš má dal vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš návrh auditní zprávy opakovaně označil za pochybný a zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou. Prohlásil také, že se jedná o útok na Českou republiku od Evropské komise.

Druhý návrh auditu, který se věnuje dotacím v zemědělství, zatím nezveřejnila ani média. Ministerstvo pro místní rozvoj původně dostalo čas na odpověď do úvodu srpna, EK následně termín prodloužila.

Opozice v reakci na bruselský audit vyvolala před prázdninami hlasování o nedůvěře vládě a pokusila se Babišův kabinet sesadit. To se opozičním poslancům však nepovedlo. Pro návrh hlasovalo 85 poslanců, ke svržení vlády bylo zapotřebí 101.

(pel)